Пробиотик: инфекции и как „добрите бактерии“ работят срещу тях

Обновена: 12.03.2024|
Пробиотик, добри и лоши бактерии.

Обикновено свързваме пробиотиците със състоянието на чревната микрофлора и различни видове стомашни неразположения, но и за друго можем да приемаме пробиотик: инфекции. Бактериалните инфекции далеч не се изчерпват със стомашен дискомфорт. В най-общ смисъл, сами по себе си, те са дисбаланс в системата ни и неравномерно разпределени полезни и вредни бактерии. А пробиотиците могат да имат добър ефект и дори е препоръчително да ги приемаме при такива обстоятелства.

 

Пробиотик: инфекции и как приемът му се бори с тях

Когато борим инфекциите в тялото си, независимо какъв е произходът им, по-скоро често, отколкото рядко, използваме антибиотици. 

По-голямата част от този тип лекарствени средства имат много бърз ефект. Така те успяват да преборят симптомите и инфекцията за броени дни. Това обаче далеч не значи, че не нанасят и поражения върху организма ни. Най-обикновено това се забелязва първо при една от най-фино настроените системи в тялото ни: стомашно-чревната част от храносмилателната ни система.

Ефектът на неразположение се дължи на това, че антибиотиците не правят разлика между полезните и вредните бактерии в тялото ни. За да могат да имат ефект, те поразяват всички едноклетъчни, които биха могли да представляват дори бегла опасност за нас.

probiotik 400
probiotik 600
probiotik 400
probiotik 600

Пробиотиците, от своя страна, са лекарствени продукти, чиято цел е да върнат баланса в системата ни. Те внасят в системата ни дозата полезни бактерии, от които имаме нужда, за да се възстановим по-бързо с минимален дискомфорт. Целите на пробиотичната терапия са:

  • Предотвратяване на колонизация и свръхрастеж на патогенни микроорганизми;
  • Балансиране на остро или хронично влошаване на микробиологичния баланс;
  • Стимулиране на имунната система;
  • Предотвратяване или намаляване на страничните ефекти на антибиотиците;
  • Подобряване и възстановяване на функцията на чревната стена;
  • Стимулиране на производството на слуз от епитела на червата, което допринася за подобрена функция на стените на червата;

Успехът е по-голям, когато пробиотиците се използват като превантивна мярка и се приемат профилактично.

 

Какво е важно да знаем за бактериите?

 

Пробиотик: инфекции. Млада дама, която държи пред корема си макет с разположението на червата, където се разполага и заболяването колоректален рак

За да разберем бактериалните инфекции, е нужно да знаем няколко основни факта за бактериите като причинители на заболявания и възпаления. Те са едноклетъчни организми с прост строеж. За сметка на размера си, обаче, те са огромен брой както в системата ни, така и в околната среда. Оттам и голямото им значение и ефект в системата ни.

Някои от бактериите имат положителен ефект върху организма. Пример за такива микроорганизми са присъстващите едноклетъчни в хранително-чревния ни тракт. Те биват над 200 вида, като спомагат за разграждане на остатъчната храна и изхвърлянето на токсините.

Вредните за нас бактерии обаче могат да имат далеч по-негативен, дори летален резултат, ако сигналите им бъдат пренебрегнати. Основна особеност е, че поразяват една-единствена част от организма в зависимост от вида си. От друга страна, обаче, веднъж заселили се там, те рядко се влияят от друго, освен антибиотиците. А когато става дума за бактериална инфекция, използваме широкоспектърни и агресивни антибиотици, които не правят разлика между полезни и вредни бактерии.

И тук отново стигаме до това, че за да запазим баланса и да излекуваме организма без да унищожаваме тези микроорганизми, които са полезни в него, ни е нужен пробиотик. 

 

Какви са симптомите на бактериалните инфекции?

Ако следим организма си внимателно, не е трудно да определим, че причина за дискомфорт и заболяване може да бъде бактериална инфекция. 

Почти винаги налице са следните симптоми: 

  • Температура малко под или 38 градуса с достигане до 41-42 градуса;
  • Мускулни болки и главоболие;
  • Липса на апетит;
  • Треска;
  • Апатия или възбуда;

В зависимост от частта от тялото, която бактериите поразят, можем в комбинация с гореописаните да изпитаме и болки или друг тип симптоми в заразената част от организма. Типични примери за това са:

  • Салмонела: висока температура, главоболие, стомашно разстройство, гадене, колики;
  • Ангина: температура до 38 градуса, отоци на лимфните възли, обриви по тялото;
  • Пневмония: температура над 40 градуса, кашлица и възпаление на белите дробове.

Бактериални инфекции в исторически план още са холерата, чумата, туберкулозата, менингита, тетануса и още много. Те се отличават с бързо развитие, но и изключителна издръжливост. Често може да присъстват в организма повече от 15 дни с постоянно изпитване на немощ, болки, повишена температура и умора.

Изключителната сериозност на този тип инфекции и последиците им в краткосрочен и дългосрочен план за организма налага навременна реакция и лекарска намеса. В 99% от случаите тя включва антибиотици.

 

Пробиотик: инфекции и каква е разликата между бактериална и вирусна инфекция?

 

Магнезий - ползи. Пробиотик: инфекции.

Дори поначало да звучат еднакво, двата вида инфекции имат многобройни разлики. Първата и най-основна от тях е това, че бактериалната инфекция е с гноен характер, докато вирусната се проявява с по-редки секрети на водна основа.

Друга, много важна разлика, е областта им на поразяване. Бактериалната инфекция поразява само една част от организма – орган или система. Вирусната, от друга страна, заразява целия организъм.

Трета, но не и по важност, е разликата в лечението. По правило повечето вирусни инфекции преминават по-лесно и позволяват дори самолечение чрез профилактика и повишаване на имунитета, макар че далеч не е препоръчително. Бактериалните заболявания в никакъв случай не бива да бъдат оставяни да отминат самостоятелно. При тях самолечението не е опция, защото те се развиват бързо, поразяват много тежко и могат да имат дори летални последици.

В заключение е важно да уточним няколко неща: за податливостта ни на различните типове инфекция има различни фактори, които можем да вземем предвид, за да се предпазим. Тези от тях, които са пряко свързани с нас, са имунитетът ни, теглото спрямо ръста ни, възрастта също.

Не бива да забравяме обаче и външните фактори – типа на инфекциите, но и лекарствените вещества, които приемаме, за да се излекуваме. 

Основни начини да предотвратим или подобрим състоянието си при инфекции от всякакъв тип и вид си остават:

  • поддържане на по-силна имунна система чрез витамини и балансирано хранене;
  • навременни консултации със специалисти;
  • пробиотик: инфекции могат успешно да бъдат предотвратени с редовния му прием, както и добавки, които ни възвръщат силите и баланса на вещества;

Пробиотици за контрол на инфекцията или като профилактика често се изписват на пациенти, които имат някакво нарушение в микробиологичната си флора или са изложени на риск от заразяване.

Но отново стигаме до златната среда – да не пренебрегваме сигналите на тялото си и да поддържаме имунитета си, набавяйки му всички необходими вещества ежедневно.

Категории: Здраве, Витамини и минерали|Публикувана: 03.08.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 10:00 | Публикувана: 3 август 2020 в 11:03 | Категория: Здраве, Витамини и минерали