Здраве

28 Октомври 2014

3211

Животът днес

Пробиотиците намаляват страничните действия на антибиотика

В сезона на грипа и честите есенно-зимни простудни заболявания, в сезона, когато се изострят много наши здравни проблеми, антибиотиците са обичайно средство, предписано от лекаря. Антибиотиците са спасителни в много от случаите лекарства, но все пак трябва да бъдат използвани разумно, с точното предписание, дози и схеми. Световни здравни експерти са категорични, че при употреба на антибиотици с тях трябва да се приемат и пробиотични добавки. Препоръката за прием на пробиотични добавки е поместена в Европейската бяла книга “Заедно за здраве”. 

Защо при антибиотично лечение е нужен приемът и на пробиотици?

Антибиотиците, както личи от самото им име, са насочени срещу живи организми, те унищожават вредните бактерии, но заедно  с това атакуват и нужните бактерии. Може да се стигне до прекалено разрастване в чревната флора на колонии, чието място не е там, и до тежки проблеми. При недостиг или липса на добри бактерии, които да поддържат равновесието в червото, лошите започват да преработват хранителните вещества, отделят други, токсични вещества, предизвикват дразнене, засилват чревната перисталтика, съответно диария, стига се до нарушаване на целия храносмилателен процес, което не само при болест, но особено при болест може да се окаже и крайно опасно. (Диарията е най-често срещаното странично действие на приложението на антибиотици, това е тежък дисбаланс в храносмилателния тракт, от който е застрашен всеки трети или четвърти човек, констатира световната статистика.)

Връщането на здравето на наранената лигавица – наранена, комбинирано от болестта, от антибиотика и от нарушения хранителен режим при повечето заболявания – изисква допълнителна помощ.  Подходящо средство за целта са пробиотиците - „живи микроорганизми, които, приети в подходящо количество, влияят здравословно на организма” (СЗО). Отделящите млечна киселина бактерии, изолирани от стомашно-чревния тракт на човека - от растителен материал и от храни, - са най-обичайните типове микроорганизми, използвани като пробиотици. Те се използват често в млечни ферментирали продукти или в хранителни добавки, подпомагащи ефективността на храносмилателната система и имунитета.

Положителната роля на пробиотичните бактерии e доказана от нобелиста Иля Мечников още в началото на миналия век.  Именно негова е теорията, че процесът на стареене, болестите водят до активизиране на гнилостни бактерии, произвеждащи токсини в дебелите черва, срещу което трябва да се противодейства - с промяна на лошата чревна флора чрез внасяне на полезни микроорганизми, които заменят вредните.
Над 100 трилиона  микроорганизми (до 1-2 кг бактерии) има в нашия стомашно-чревен тракт, като само 5-7% от чревната флора са пробиотични.

За бързото възстановяване на здравето и на нормалния баланс и тонус на организма според съвременната медицина са особено подходящи най-новото поколение пробиотични добавки. Петата им генерация е комплекс от различни щамове живи млечнокисели бактерии и допълнително включен термично обработен техен концентрат, още - пребиотици, минерали и витамини, важни за възстановяване на нормалната микрофлора. Специално концентрираните неживи (тиндализирани или топлинно обработени) млечнокисели бактерии, от които се получават бактерициди, имат отличен ефект, действат целево и много резултатно срещу патогенните микроорганизми (без да засягат непатогенните бактерии), ускоряват цялостния възстановителен процес на организма чрез осигуряване на силна помощ и за имунитета, чийто най-голям орган е именно чревната лигавица. Изключително предимство на това последно поколение пробиотици е и това, че са силно устойчиви на стомашен сок и жлъчни киселини благодарение на специалната производствена обработка.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 120