Подкрепете ни!




Здраве23 април 2015

Антибиотична резистентност

Научете повече за нея и своя имунитет в Световната седмица на хомеопатията



Прекомерната употреба на антибиотици потиска естествения отговор на имунната система и води до отслабването ѝ. В същото време все по-често се среща антибиотичната резистентност, която по данни на Световната здравна организация вече е разпространена във всеки регион на света и потенциално засяга всеки човек. Тя повишава рисковете от по-тежко протичане на бактериалните инфекции и по-висока смъртност от тях.

Антибиотиците оказват разрушаващ и разстройващ ефект върху микробиома (сложната организация от микроорганизми, която населява тялото), с което могат да причинят развитие на сериозни хронични заболявания като затлъстяване, диабет и дори рак. Нови проучвания разкриват също връзката между ранното прилагане на антибиотично лечение при новородени и появата на наднормено тегло в по-късна възраст.

Всички тези тревожни данни бяха представени на старта на Световната седмица на хомеопатията, която ще продължи до 29 април. Тази година по стечение на обстоятелствата началото на събитието у нас съвпадна с друг световен ден – Денят на Земята. Макар и случайност, този двоен празник бе повод да се замислим в глобални мащаби за съдбата на човечеството и някои тревожни здравни тенденции от последните години. 

Непобедимите


Все повече болници по света са изпълнени с пациенти, при които антибиотиците вече не помагат. Това изправя лекарите пред нови изпитания, а СЗО алармира, че без сериозни решения в следващото десетилетие е възможно да избухнат инфекциозни епидемии, за които лек няма да има.  Как човечеството ще се справя с бактериите, които вече са привикнали с антибиотиците и защо антибиотичната резистентност доби толкова заплашителни мащаби? Това са само част от въпросите, на които лекари хомеопати ще отговарят на безплатни лекции в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора.

Малкото голямо


На пресконференцията в София, организирана от Асоциацията на лекарите хомеопати в България и Сдружение „Приятели на хомеопатията" с подкрепата на Немския хомеопатичен съюз, специалисти разказаха за нарастващите опасения и на Европейския парламент, който наскоро спешно е свикал заседание на европейските медицински представителства, за да обсъдят проблема с антибиотичната резистентност. На срещата специално внимание е било отделено на Европейската асоциация на производителите на хомеопатични лекарства. Макар този сектор да представлява едва 1,5% от целия фармацевтичен контингент, може да се окаже, че хомеопатията е едно от решенията за овладяване на антибиотичната резистентност.

Битка „за", не „против"

Днес масово съществуват криворазбрани схващания за ползите и вредите на антибиотиците и хората водят битка, чиято цел дори не познават. Ето защо д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, подчерта, че в своята същност всички лекари от традиционната и алтернативната медицина имат една цел: не да отричат антибиотиците, а да открият начин как да запазят тяхната сила. Това може да стане, като се спре изписването им дори при най-малката настинка, просто „за всеки случай": „Природата е дарила микроорганизмите с инструменти за адаптация и когато едно вещество се подава често, дори като отрова, те свикват с него и то вече не работи. По-тревожно е, че „имунитетът", който вирусите и бактериите изграждат към антибиотиците се предава на техните поколения и дори на други видове бактерии."

От 2011 г. в България дори функционира център, занимаващ се с пациенти, неподдаващи се на антибиотично лечение. За съжаление техният брой расте. 

Кога се разболяваме?

Още в древните ведически текстове се разказва за адептите, които, бидейки в пълна хармония със себе си, можели да застанат в центъра на пламнал от смъртоносна епидемия град без нищо да ги сполети. „В тези разкази има голяма доза истина", смята д-р Пачова. Според нея когато човек е в хармония с вътрешното си Аз, щастлив и доволен, това се отразява на биохимичните процеси в тялото му, имунитетът му е в отлична форма и той е винаги в добро здраве.

Когато антибиотиците спрат да действат

Когато липсва баланс в системите на организма и в имунната защита, и антибиотиците не могат да помогнат. Защо? Антибиотикът унищожава микроорганизмите, но имунната система трябва да свърши оставащата работа за пълното изчистване на организма след инфекцията. При дисбаланс на имунитета това не се получава. Възможно е в междуклетъчното пространство да останат единични микроорганизми, които не са били унищожени. Те могат да предадат към други клетки своята патогенност и резистентност. Така се стига до порочния кръг: заболяване - честа употреба на антибиотици – антибиотична резистентност.

Нужно е да не забравяме, че:
-   Антибиотикът е важно, животоспасяващо оръжие, когато се налага, но изисква много грижа за имунната система.
-  Честата употреба на антибиотик без имунитет = резистентност.

Съветът на докторите е, ако антибиотичното лечение не може да се избегне, то в никакъв случай да не се изписват широкоспектърни лекарства, а по-адекватни, обхващащи конкретния причинител на заболяването.

Повече информация за хомеопатията можете да откриете на:

www.istoriizazdrave.bg - ще откриете забавни видео материали за шуслеровите соли и възможност да разкажете своя опит с хомеопатията в разрешаването на свой здравословен проблем. Най-интересните истории ще бъдат публикувани официално на страницата. 

www.homeopathybulgaria.org
Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити

Да спим ли заедно с бебето си? Здраве

Да спим ли заедно с бебето си?

Съвместното спане се е превърнало в болна тема за обсъждане. Каквото и да решиш, все ще се намери някой да ти каже, че грешиш.