zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пробиотиците: защо са толкова полезни



Пробиотиците: защо са толкова полезни

Полезните бактерии в червата подпомагат работата на така важната имунна система.

22 март 2012, здраве.bg

Използвани от години в най-различни култури по света заради здравословните им ползи, пробиотиците стават все по-популярни с натрупването на доказателства за значимото си влияние върху здравето ни.

Какво всъщност е пробиотик? Пробиотиците са полезни микроорганизми, които се намират най-вече в човешкия храносмилателен тракт. Съществуват много различни видове организми като всеки от тях носи свои собствени ползи. Тези ползи се отразяват на най-елементарното възможно ниво в организма – молекулярното.

Ползи от пробиотиците

Когато мислим за бактерии, обикновено е в негативен аспект. Но пробиотиците са полезни бактерии, които помагат за балансирането на опасните микроорганизми в червата и така понижават инфекциите. Името им буквално означава „добри за живота”. Пробиотиците помагат и за потискането на възпаленията като регулират имунните отговори на организма. Друга тяхна важна роля е да подобрят способността на вътрешната подплата на червата да играят ролята на бариера за вредните химикали или микроорганизми.

Защо днес пробиотиците са ни още по-нужни

Животът днес е различен от този преди години. Модерният ни начин на хранене, замърсителите и химикалите в околната среда, както и честата и нехайна употреба на антибиотици променя баланса на бактериите в червата ни като ни прави по-податливи на инфекции, заболявания, свързани с обмяната на веществата и имунитета. Нека само си го представим. Вътрешната обвивка на червата с всичките си вдлъбнатини и изпъкналости е по-голяма като площ от кожата ни. Освен това в червата се намират по-голямата част от имунните клетки на тялото – приблизително 70-80%.

Как помагат пробиотиците

Все повече изследвания показват, че ползите от пробиотиците са в няколко посоки: коригират високото кръвно налягане, понижават общия и LDL холестерола, модулират обмяната на веществата....

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.