в-к Лечител
в-к Лечител
 

Ушните инфекции не изискват антибиотици

Брой: 15, 10 април 2008 - 101 ПЪТЕКИ КЪМ ЗДРАВЕТО

Когато детето има болка в ухото, много родители искат педиатърът да им даде рецепта за антибиотик. Един американски лекар, д-р Алан Грийн, обяснява защо антибиотиците често не са правилното лечение в такива случаи.
Старият медицински подход повеляваше рутинно предписване на антибиотици при остри ушни инфекции. Те са най-честата причина за даването на антибиотици на деца. За лекаря е лесно и удобно да напише рецепта за антибиотик, а родителят иска бързо облекчение за своето дете.
Но даването на антибиотици за ушните инфекции не взема под внимание това откъде идват те и болката. Нито пък взема предвид евентуалните последици от тях.
При употреба на антибиотици детето има по-голям риск от развиване на нова ушна инфекция в скоро време. А с всеки следващ медикаментозен курс инфекциите стават все по-трудни за лечение.
Средностатистическото здраво дете носи половин-един килограм бързоразвиващи се микроскопични бактерии в тялото си. Антибиотиците предизвикват избирателно развитие на най-резистентните видове, което налага употребата на все по-нови, силни и скъпи антибиотични лекарства с повече странични ефекти. А част от тях накрая попадат в канализацията и водите, както неотдавна бе съобщено в новините, засягайки навярно както нас, така и дивите животни.
Често родителите искат на детето им да се даде антибиотик, тъй като сме ги научили погрешно, че това ще намали болките му. Но през първите 24 часа няма разлика в нивото на болката, независимо дали се вземат или не антибиотици.
Освен това родителите са научени да мислят, че тези лекарства ще помогнат на детето им да оздравее. Но от около 10 милиона случая годишно на предписване на антибиотик за лечение на ушни инфекции в между 8,5 и 9,5 милиона той всъщност не помага на детето, както сочат данни на Американската академия по педиатрия.
Или, казано по друг начин, трябва да лекуваме между 7 и 20 страдащи от ушна инфекция деца с антибиотици, преди едно от тях да извлече полза от това лечение. Към 80% от инфекциите лесно ще минат без никакви.
При 5 до 14% от децата антибиотиците съкращават с един ден продължителността на ушната инфекция. Но затова пък до 15% от малчуганите, приемащи антибиотици, получават диария или повръщане, а до 5% - алергични реакции, някои доста тежки.
"Аз лично вярвам, че антибиотиците са сред най-големите изобретения на ХХ век, но децата ще са много по-добре без тяхната редовна употреба", заключава д-р Грийн.



Брой: 15, 10 април 2008
 
 
Продукти
 
ЧАНКА ПИЕДРА - стоун брейкър
 
МАРИЯ ИНТЕГРАЛ
 
Витатабс Пробиотик + пребиотик
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД