zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лечението на бебетата с антибиотици увеличава риска от астма



16 март 2006, здраве.bg

Употребата на антибиотици при лечението на деца на възраст до 1 година увеличава двойно риска от развиването на астма. До този извод стигат канадските учени след направените 7 изследвания, в които са участвали 12 082 деца.

В кърмаческа възраст някои от децата са лекувани поне с един антибиотик, а на останалите такъв не е бил предписван. При 1817 от децата в по-късна детска възраст е диагностицирана бронхиална астма. Анализът е показал, че бебетата, лекувани с антибиотици, два пъти по-често заболяват от астма.

На вторият етап от проведените 5 нови изследването е била отчитана продължителността на приемане на антибиотика, като са наблюдавани 27 167 деца. Анализът показва, че всеки нов курс на лечение с антибиотик увеличава риска от заболяване с 1,16 пъти.

Професор Карло Мара от Университета на Британска Колумбия във Ванкувър и ръководител на изследването заключава, че въпреки неизяснената взаимозръзка между антибиотиците и астмата, приемането дори само на един антибиотик от бебето следва да се асоциира с развитието на астма в детска възраст.

Антибиотици се назначават на бебетата по повод на респираторни инфекции, бронхити и отити, често без достатъчно основания или при наличие на възможност за алтернативно лечение. Повечето инфекции на горните дихателни пътища и бронхитите са предизвикани от вируси, за лечението на които антибиотиците са безполезни.

Изследванията показват, че приемането на антибиотици се асоциира с редица негативни ефекти, а в частност те оказват неблагоприятно влияние на имунната система или унищожават полезните бактерии в стомаха и червата.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
деца    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.