zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Антибиотиците стават все по-неефективни



4 март 2006, здраве.bg

Антибиотиците, така модерни през последните 50 години при лечението на различни видове инфекциозни заболявания, започват да губят своята ефективност в резултат на приспособяването на вирусите и бактериите към тях.

Това изявление направи председателят на Американското общество по инфекциозни болести Мартин Бласър пред редовния годишен конгрес на организацията. “Най-лошото е, че съществуващите антибиотици престават да действат, а не се създават достатъчно нови, които да ги заместят.”

Във връзка с наблюдаваната резистентност на микроорганизмите към антибиотиците американската организация публикува списък на най-опасните и заразни инфекции, които вече се повлияват лошо от повечето известни антибиотични медикаменти.

За най-опасен сред тях е признат Staphylococcus aureus, който до скоро бе смятан за неособено често срещан, но науката вече доказа широкото му разпространение – той се среща във всеки трети жител на планетата, в кожата или дихателната система и заплашва с развитие на пневмония или заразяване на кръвта.

Други смъртоносни микроорганизми, срещу които вече няма достатъчно добре действащи антибиотици, са, според американските специалисти, Acinetobacter baumannii, Escherichia coli, Klebsiella, Aspergillus, Enterococcus faecium и Pseudomonas aeruginosa.
Опасявайки се, че настоящото положение може да се влоши, Американското общество призова правителствата да изработят държавна политика, която да подпомага компаниите, разработващи нови антибиотици.

Недотам големите привърженици на антибиотичното лечение използваха случая да подчертаят за пореден път, че краткият “живот” на антибиотиците се дължи в голяма степен на прекалено честото им изписване. Така например в скандинавските страни, където този тип лечение не е толкова широко застъпен, се наблюдава относително ниска резистентност дори към медикаменти от типа на пеницилина, който в много други страни вече е напълно неефективен.

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.