Защо бабите ни се мажеха с кисело мляко или за козметиката с пробиотици и пребиотици

Козметика с пробиотици

Кожата е не само най-големият орган в човешкото тяло, но вероятно и най-многофункционалният. Освен защитните бариерни функции, тя има отношение към отделителната система, към имунната система, към регулирането на температурата, жизнена среда е за част от микробиома, присъщ на всеки организъм и т. н. За да изпълнява добре задачите си обаче, трябва да е здрава.

От друга страна – здравата, еластична и жизнена кожа се свързва с младостта и красотата, издигнати днес до стандарт. За да я запазите такава, тя има нужда от адекватни грижи и подходящи козметични продукти.

Ефективните козметични продукти все повече наподобяват естествените процеси, протичащи в нея. Във формулите им се включват съставки, които са присъщи за структурата ѝ и/или благоприятстват оптималните ѝ жизнени функции. Такава е и козметиката с пробиотици и пребиотици.

Що е то козметика с пробиотици и пребиотици

Накратко – козметични продукти, в чиято формула влизат подбрани добри бактерии и подходящи за тях фибри. Подобно на синбиотиците, козметиката с пребиотици и пробиотици дава отлични резултати. Разликата е, че се прилага върху повърхността на кожата и е разработена съобразно нейните особености и изисквания.

Пробиотиците и кожата

Съвкупността от всички микроорганизми, обитаващи повърхностния кожен слой, се нарича кожна микробиота(микробиом). Едните са патогенни и условно патогенни, другите са добри. Да, става дума за същите полезни бактерии, които благоприятстват стомашното здраве и имунитета. Те държат под контрол вредните и потенциално вредните микроорганизми по повърхността на кожата. Защитават колагеновите влакна от увреждане, запазват я хидратирана и млада. Гарантират нормалното ѝ рН и здравето ѝ.

Lactobacillus Bulgaricus вероятно е най-популярният сред пробиотиците. Той е жизнен, колонизира бързо прицелните си тъкани, отделя бактериоцини (молекули, потискащи развитието на други бактерии). Продукт на нормалната му жизнена дейност са био активни вещества, определящи оптималната работа и развитие на клетките – аминокиселини, ферменти, функционални пептиди, витамини, органични киселини и т. н. Осигурява прочистването и детоксикацията на кожата.

Затова Lactobacillus Bulgaricus в съчетание със Streptococcus thermophilus, извлечени от българско кисело мляко, са в основата на козметиката с пробиотици и пребиотици LB на Phytocode.

Пребиотиците и кожата

Вероятно по други поводи вече сте чували, че пребиотиците служат за храна на пробиотиците (добрите бактерии). Приема се, че това са най-вече несмилаеми фибри, преминаващи безпрепятствено през стомаха и достигащи дебелото черво. Тук оказват подкрепа на пробиотичните щамове, а те от своя страна контролират вредните.

По същия начин пребиотиците действат и при кожната микробиота – подкрепят добрите бактерии и допринасят за активиране на самозащитата и обновяването на кожата, поддържането ѝ хидратирана и млада. Това им осигурява място в козметиката с про- и пребиотици.

Actibiome® и равновесието на кожната микрофлора

Различните видове полезни бактерии имат специфични предпочитания към храната. Като отчита това, екипът на Codif, Франция, разработва Actibiome® – комплекс от различни по произход и състав пребиотици. В него се включват разтвор на морски екзополизахариди, екстракти от зелени микроводорасли и кафяви водорасли, морска вода.

Съставката се влага в най-модерната козметика с пре- и пробиотици на водещи производители. Според изследванията Actibiome®

  • помага на кожата да преодолее последиците от стреса;
  • води до 65% възстановяване на полезните бактерии, претърпели щети от нарушените условия за живот върху кожната повърхност;
  • нормализира рН-то;
  • облекчава зачервяването и уеднаквява тена;
  • стимулира здравето и красотата ѝ.

Brightenyl

Българската козметика с пробиотици и пребиотици включва съставка за изравняване на тена и премахване на петна и хиперпигментация. Това е ефективният комплекс Brightenyl, отличен със златен медал за иновативност на браншово изложение в Барселона през 2015. Като действа в синергия с пробиотиците, той не само помага за избледняване на хиперпигментацията, но и пази от повторната ѝ поява, защитавайки кожата от UV лъченията. Проявява активни антиоксидантни свойства и има противовъзпалителни качества, контролира производството на себум.

Козметична серия с пре- и пробиотици LB на PHYTOCODE
Българска козметика с пре- и пробиотици LB PHYTOCODE

Сред активните съставки в серията LB на Phytocode са още екстракти от синя имортела и цветове на конски кестен, пептиди, масла от моринга, жожоба и илипе, витамини В3 и Е, пчелен восък и др.

Пробвайте! Кожата ви ще укрепне, ще стане здрава, жизнена и красива.

4/5 - (5 votes)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *