Напишете дума/думи за търсене

Каква е разликата между пробиотици и пребиотици

Разликата между тях е, примерно, като между човек и картоф.

Пробиотиците са микроорганизми, които, според някои изследвания, може да оказват благоприятно въздействие на червата и на организма като цяло. Понякога наричат с този термин продуктите и биологично активните хранителни добавки със съдържание на микроорганизми. Един от най-известните пробиотици се съдържа в киселото мляко - млечнокиселите микроорганизми в червата спират развитието на гнилостни бактерии.

Защо са полезни пробиотиците

Някои изследвания потвърждават ползата от пробиотиците при някои заболявания, но с известни уговорки, тъй като ефектът им все още не е напълно проучен. Имат полезен ефект, когато се комбинират с прием на антибиотици, препоръчват се при диария, за вагинално здраве, при синдром на раздразненото черво, за превенция и лечение на чревни проблеми.

Пребиотиците са хранителни компоненти, които стимулират растежа или активността на полезните микроорганизми в микрофлората на стомаха, която е хранителна среда за тях. Към пребиотиците се отнасят захарта, пептидите, ензимите, мастните киселини, аминокиселините. Тоест, за да раздвижите полезната микрофлора в червата, консумирайте повече млечни продукти, фибри, плодове, зеленчуци, ядки.

Защо са полезни пробиотиците

Изследвания показват, че пребиотиците не само помагат на пробиотиците да са по-активни, но могат и да блокират растежа на патогенната микрофлора. Същевеременно активната консумация на продукти с пребиотици може да причини подуване на стомаха.

Разликата

Пробиотиците са живи организми, а пребиотиците са химически вещества, които се хранят с пробиотици. Тези компиненти са пряко зависими един от друг - без пребиотиците пробиотиците не могат да се размножават, а без пробиотици пребиотиците няма с какво да се хранят.

Полезни ли са

Ако говорим за храните, които са богати на тези компоненти, те безспорно са полезни. Пълнозърнести, киселомлечни, зеленчуци - всички те са основа на здравословното хранене. Но съотношението между пробиотиците и пребиотиците е лотария - никога няма да разберете колко полезни вещства има в чинията ви и до колко успешно те стигат до стомаха и червата.

Що се отнася до хранителните добавки, има много нюанси. На първо място, ефектът от пребиотиците и пробиотиците все още не е напълно проучен. На второ, за живите бактерии е много важен срокът и условията на съхранение - иначе може да станат мъртви. На трето, не всички бактерии са еднакво полезни. В този смисъл, ако решите да ползвате тези добавки, съществува известен риск - или ще оздравите организма си, или ще дадете пари напразно. Но има и добри новини - странични ефекти на практика не се наблюдават.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X