zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Наистина ли антибиотикът е необходим?



Наистина ли антибиотикът е необходим?

Антибиотиците не лекуват вирусни заболявания!

Има състояния, при които използването на антибиотици е безсмислено, но при други е почти задължително.

здраве.bg

Следващият път, когато се почувствате зле, помислете по-добре дали да поискате от вашия лекар да ви изпише антибиотик. Разбира се, че в крайна сметка той/тя е човекът, който най-добре (следва да) може да прецени, но едва ли ще е безполезно и вие да знаете нещо повече за това кога има смисъл от антибиотиците и кога те няма да свършат нищо.

Ето и няколко най-често срещани здравни проблеми и мерките, които е препоръчително да се вземат:

- Ако имате проблеми с носа (ринит) – това е състояние, предизвиквано от вирус, т.е. лечението с антибиотик е безсмислено. Опитайте да решите проблема с антихистаминов препарат – в повечето случаи той ще се справи със симптомите на течащия нос.

- Ако страдате от синузит, той може да е предизвикан както от вирус, така и от бактерии, т.е. понякога лечението с антибиотик не е лишено от логика. Преди обаче да се стигне до него, може да опитате лечение с т.нар. деконгестанти.

- При настинка антибиотикът е безполезен. Настинките се предизвикват от вируси. В аптеките се предлагат доста препарати без рецепта, които ще облекчат симптомите и ще помогнат заболяването да протече по-леко и кратко.

- Ако диагнозата е грип, антибиотиците отново не са решение. И грипът се причинява от вируси. Напоследък все по-често в такива случаи се препоръчва употребата на антивирусни медикаменти. Всички те са обаче по лекарско предписание и са истински ефективни, само ако приемането им започне до 24 часа след първите сипмтоми на грипа. Честата заблуда за това, че при грип се приемат антибиотици, идва от факта, че това заболяване доста често е последвано (или съпроводено) от усложнения, които имат бактериална природа, т.е. лекуват се с антибиотици.

- При стомашно-чревни оплаквания най-често причинител отново са вируси, т.е. антибиотикът не е решение. На първо място приемайте много течности, за да не допуснете дехидратиране на организма. За останалото е най-добре да се свържете със своя лекар.

-...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
лекарства    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.