Осемте Божи заповеди за употреба на антибиотиците


1. Не се лекувайте с антибиотици ... при вирусни и гъбични инфекции. Антибиотиците действат само на бактериите.


2. Ако Ви е сполетяла бактериална инфекция - изискайте да Ви се направи антибиограма. Антибиограмата представлява изследване, при което се установява кои оръжия (точно кои антибиотици) изтребват най-добре Вашите бактерии-нашественици. За целта ще трябва да дадете на лекаря или да му позволите по специфичен начин да вземе от Вас секрет съдържащ бактериите.

3. Измежду антибактериалните оръжия трябва да бъде избрано това, което се натрупва или просто минава през "най-болната част" на Вашия организъм в най-подходящо количество, за да си свърши работата.
За инфекции на пикочо-отделителната система подходящи са: цефалоспорини; сулфонамиди; пеницилини; 4-хинолони; аминоглюкозиди.
За белодробни инфекции: пеницилини, тетрациклини, цефалоспорини, макролиди.
За мозъчни инфекции: бензилпеницилин, хлорамфеникол, цефтриаксон.
За инфекции в устната кухина: ровамицин.
За инфекции на жлъчните пътища: цефамандол, цефоперазон, мезлоцилин, еноксацин, еритромицин.
За стомашно-чревни инфекции: сулфагванидин и др.
Лекарите знаят най-добре.

4. След като сте избрали най-точното и най-добро средство, трябва да Ви се направи кожна алергична проба с него. Ако сте алергичен към лекарството, то може само да Ви навреди повече - затова се сменя с друго, отговарящо на всички горепосочени условия.

5. Ако антибиотикът се приема през устата - някои храни могат да го дезактивират - попитайте лекаря. Въобще питайте преди или след ядене и на какъв интервал да го вземате.

6. Вашето антибактериално средство, за беда, може да има свойството да взаимодейства с лекарства, които вече пиете или се налага да пиете успоредно с него. Това сериозно може да Ви навреди или да навреди на силата на действие на антибиотика. Попитайте лекаря.
Някои примери:
Противокиселинните средства пречат на резорбцията на тетрациклините и 4-хинолоните.
Ефектът на противозачатъчните хапчета се неутрализира от хлорамфеникол и тетрациклини и т.н.

7. Ако имате тежки нарушения във функциите на Вашия организъм - бъбречна недостатъчност или чернодробни заболявания - някои антибиотици въобще не бива да бъдат прилагани, а дозите на други трябва да се намалят.
При бъбречна недостатъчност се избягват: пеницилин, 4-хинолони, аминоглюкозиди, цефалоспорини.
При чернодробни проблеми не се прилагат тетрациклини и хлорамфеникол.

8. При бременност и кърмене не бива да се прилагат: тетрациклини, бисептол и рифампицин, защото водят до уродства на плода.

Автор: д-р Мариан Ангелов

{START_COUNTER}